Här är några tips på hur man kan göra sitt hem (eller delar av det) mer kaninsäkert.
Viktigt: Även om du har kaninsäkrat ditt hem bör du hålla ett öga på din kanin när den är ute på egen hand, för kaniner har en enastående förmåga att hamna i problem även i ”kaninsäkra” rum. En bra kompromiss är att låta kaninburen stå i en valphage så att kaninen har en rastgård att gå ut i men inte har tillgång till resten av rummet/hemmet när du inte har möjlighet att övervaka den.
Kompostgaller/valphagesektioner kan också användas för att blockera så att kaninen inte kan nå fram till väggarna av ett rum, eftersom det är längs väggarna som det brukar finns mest saker att gnaga på som inte går att plocka bort, såsom vägglister, kablar och elektriska uttag.
Kaniner kan få för sig att gnaga på i princip allt, men vissa saker är mer lockande än andra, och till den kategorin hör golvlister av trä. För många kaniner räcker det med att man sätter plastskydd över trälisterna, men det finns vissa kaniner som börjar äta på plastskydden istället så helt säkert är det inte.
Plastskydd finns att köpa i byggvaruhus och liknande.
Elektricitet är livsfarligt för kaninen och söndergnagda kablar kan också orsaka elavbrott, kortslutningar och till och med husbränder så det är extremt viktigt att hålla kaninen borta från all elektricitet i hemmet. Kaninen har vassa tänder och det krävs inte mer en ett halvt obevakat ögonblick för att den ska hinna ta sig igenom den skyddande plasten kring en elektrisk kabel.
På byggvaruhus och liknande kan man köpa hårda plastskydd, till exempel skenor eller tuber, som är mycket svårare för kaninen att gnaga sig igenom.
Stolsben, bordsben och liknande kan skyddas med plasttuber från byggvaruhuset. Det ser inte särskilt vackert ut, men det skyddar arvegodset från att förvandlas till sågspån.
Kaniner har en naturligt instinkt att gräva och mattkanter verkar vara något som triggar dem att sätta igång. Hittar de till exempel en kant på en heltäckningsmatta som inte sitter riktigt fast kan de bli väldigt intresserade av att slita, dra och bita i den för att få loss den och börja försöka gräva på den fläcken. Man bör därför se till att kaninen inte kan nå sådana platser i hemmet.
Det finns en hel del krukväxter som är giftiga för kaniner, och även om krukväxterna inte är giftiga så vill du förmodligen inte få dem söndertuggade. Man bör därför säkerställa att krukväxter är utom räckhåll för kaninen. Tänk på att kaniner kan hoppa förvånansvärt högt när de är motiverade.
En bra metod för att minska risken för att kaninen ska börja tugga på saker den inte får tugga på är att förse den med saker roliga saker som den får tugga på. Det gäller också att se till att kaninen har möjlighet att roa sig på andra vis, till exempel utforska tunnlar eller leka med en kaninkompis. Ju fler roliga saker den har att ägna sig åt som är tillåtna desto mindre är risken för att den ska välja att göra något av det förbjudna.