Funderar du på att skaffa kanin?

Kaniner är underbara husdjur med en stor dos personlighet, men innan man skaffar en kanin bör man noga tänka igenom om man kommer att kunna ta hand om den på rätt sätt. Här nedanför är några exempel på punkter som man bör fundera i igenom innan man fattar något beslut.

Har du råd?

Att sköta om en kanin kostar pengar, både initialt när man behöver skaffa grundutrustningen och kontinuerligt eftersom den behöver högkvalitativ mat och omsorg. Man behöver också ha en budget som tillåter att man tar kaninen till veterinären vid behov.

kaniner 2 svarta

Var ska kaninen bo?

Har du en lämplig plats i ditt hem där kaninen kan ha sin bur / inhägnad? Kaninen ska helst placeras så att den får vara där resten av familjen tillbringar mycket tid, samtidigt som det inte bör vara alltför stojigt. Kaniner är sociala djur som lever i flock i naturen. Har man en ensam kanin är det ännu viktigare att den placeras så att den får mycket social interaktion med människorna i hemmet. Kaninen måste också ha en ”håla” (till exempel ett kaninhus i buren/inhägnaden) som den kan gå in i för att få vara ifred och inte behöva synas. I naturen har kaniner hålor i marken som de kan gömma sig i.

Är du beredd att göra delar av hemmet kaninsäkert?

Det är trevligt för en kanin att få komma ut och röra på sig och inte tillbringa all sin tid inlåst i buren. Kan du tänka dig att göra en del av ditt hem kaninsäkert så att kaninen kan få skutta omkring där ibland och utforska?

Kaniner behöver få roa sig

Precis som en människa kan en kanin bli uttråkad. Innan man skaffar en kanin bör man fundera igenom hur mycket tid, lust och ork man har att lägga på att låta kaninen ha roligt. Det finns många olika saker man kan göra med sin kanin för att göra dess liv mindre enahanda – allt från kaninhoppning till att ge den leksaker att undersöka och gnaga sönder.

Vet du hur man tränar en kanin att använda kaninlådan som toalett?

Om inte, så rekommenderar vi att du läser på innan du hämtar hem din kanin, så att du kan göra rätt från dag ett.

Ett annat alternativ är att ta över en äldre omplaceringskanin som redan är tränad.

Allergier

En vanlig anledning till att kaniner avlivas, omplaceras eller hamnar på djurhem är att någon i familjen visat sig vara allergisk. Innan du skaffar en kanin, se till att alla familjemedlemmar tillbringar längre tid med kaniner inomhus, vid flera tillfällen, så att allergiska symptom får en chans att visa sig. Finns det någon annan som ofta besöker er hem och där en kaninallergi skulle ställa till med problem, till exempel en mormor som ofta är barnvakt eller liknande? I så fall gäller samma rekommendation för dessa individer.

Vad händer när du är borta?

Hur ser din plan ut för dagar och veckor när du inte är hemma? Även om du inte reser mycket i ditt vardagsliv så kan det hända oförutsedda saker – både bra och dåliga – som gör att du behöver en tillfällig kaninskötare som kan rycka in. Hur ser nätverket kring dig ut på den fronten?

Utlandsresor

Om du vill ta kaninen med dig på utlandsresor, till exempel till semesterbostaden i Spanien, kolla upp i förväg vad som gäller och hur pass krångligt det kommer att vara. Vad krävs för att kaninen ska få komma in i landet, och sedan släppas in i Sverige igen? Vilket färdmedel ska användas och tillåter tåget / bussen / flyget / färjan att du tar med din kanin?

Vilken veterinär ska du använda?

Innan man skaffar kaninen är det bra att kolla upp vilka veterinärer som finns i lokalområdet, och gärna stämma av med andra kaninägare (t ex i kaningrupper online) för att se om det finns någon som är extra bra på just kaniner och liknande små däggdjur.

Det är lätt hänt att man glömmer bort den här punkten och sedan måste panikleta veterinär när kaninen plötsligt blir akut sjuk eller skadad.

Det är också bra att i förväg ta reda på vilken eller vilka veterinärer/kliniker som är öppna för akuta ärenden utanför de vanliga mottagningstiderna.

Barn och kaniner

Kaniner kan leva i över tio års tid och en kanin är således ett långsiktigt åtagande. Tyvärr är det inte helt ovanligt att djurägare avlivar eller omplacerar sina husdjur när de får barn, eftersom de inte längre anser sig ha tid, ork, lust eller råd med husdjur. Att skaffa ett husdjur som något slags övningsobjekt i väntan på att det ska bli aktuellt med människobarn är inte något vi rekommenderar.

När du fattar beslut om att skaffa kanin, titta inte bara på hur ditt liv ser ut just nu utan fundera även kring hur livet kan förändras framöver. Ingen av oss har någon magisk kristallkula och oförutsedda saker kan alltid hända, men chansen att fatt rätt beslut ökar om man inte bara tittar på hur livet är i just det här ögonblicket.

Barn ska inte ha totalansvar för en kanin

Det är många barn som önskar sig kaniner och liknande smådjur som husdjur. Det måste dock alltid finnas minst en vuxen som har det övergripande ansvaret för kaninen. Det kan vara mycket bra och utvecklande för barn att ta ansvar för ett husdjur och utföra dagliga rutiner som att städning, matning och omvårdnad, men det måste alltid finnas en vuxen som ser till att så verkligen sker – varje dag. Tänk också på att kaninen kan leva i över tio år och det brinnande intresse för kaniner som sjuåringen hade kanske inte återfinns hos sjuttonåringen. Skaffa inte en kanin om du som vuxen i familjen inte är redo att träda in och ta hand om den.

Kan du tänka dig att ta hand om en hemlös kanin?

Skulle du kunna tänka dig att rädda en hemlös kanin istället för att köpa en från en djuraffär eller uppfödare? I så fall finns det flera organisationer runt om i landet du kan vända dig till; förhoppningsvis hittar du någon inom rimligt avstånd från där du bor. En googling på din kommun + omplacering kanin eller omplacering smådjur kan också ge resultat. Tänk på att även söka inne i sociala media, till exempel Facebook.

Här är några exempel på organisationer som kan vara behjälpliga:

https://www.smadjurschansen.se/om-oss/om-smadjurschansen/

https://djurensvanner.se/lokalforeningar/

http://www.djurskyddetvasterbotten.se/category/ovriga-djur-soker-hem/